ŁÓDZKA KUCHNIA CZTERECH KULTUR

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

🍛 Wurst Case Scenario: burger 150g z antrykotu, currywurst naszej produkcji, sos pomidorowy z curry, prażona cebulka, bułka maślana, sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

Cena: 49zł

 

Breadnia (Piotrkowska 86)

🍛 Burger Czterech Kultur: żulik, żeberko wolno pieczone, relish paprykowy, pikle, autorki sos na bazie chrzanu, knedle z kapustą i skwarkami

Cena: 39,90zł

 

Delight – Hotel Andels (Ogrodowa 17)

🍛 Ptasie radio: soczysty i chrupiący filet z kaczki, gołąbek z zapiekanej kiszonej kapusty, podpalane prażoki z karmelizowaną cebulką i wyjątkowy sos: żur na korpusach kaczych z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżą żurawiną.

Cena: 65zł

 

Drukarnia Skład Wina & Chleba (OFF Piotrkowska)

🍛 Pierogi z farszem z kaczki i owoców z sosem wiśniowym

Cena: 38zł

 

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

🍛 Knedle Gustawa: domowe knedle ze śliwką i bułeczką na masełku, pieczona wołowina w sosie, słodka kapusta zasmażana

Cena: 47zł

 

Ekspres do kawy (plac Dąbrowskiego 2)

🍛 Łódzki sznyt z niemiecka precyzją, słodkim żydowskim posmakiem oraz wschodnim chłodem, czyli: sznytka z pieczonym boczkiem, powidłami śliwkowymi, karmelizowaną czerwoną cebulą, jajem sadzonym i świeżymi warzywami. 

Cena: 25zł

 

El Buos (Łubinowa 54A)
piątki 16-21, soboty 12-22, niedziele 12-18

🍛 Galanta Sznytka po łódzku: dwie kromy maślanego chleba, wiejska kiełbasa biała, konfitura z czerwonej cebuli, ogór kiszony, cebula prażona, szczypior, mus chrzanowo – jabłkowy

Cena: 37zł

 

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

🍛 Czulent na placku ziemniaczanym: wołowina, ciecierzyca, biała fasola, marchewka, seler naciowy, kalafior, kalafior romanesco, kwaśna śmietana, kasza pęczak, placki ziemniaczane

Cena: 47zł

 

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

W poniedziałki i wtorki restauracja nieczynna.

🍛 Hausgemachte Weißwurst: domowa biała kiełbasa, kapusta kiszona gotowana w niemieckim piwie typu lager, pieczone ziemniaki

Cena: 39zł

 

Gastromachina Stacja Dąbrowskiego (ul. Dąbrowskiego 59/61)

🍛 Burger z Warenykamy: 150g wołowiny, pierogi z twarogiem i ziemniakami, prażona cebulka, sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony, bułka i sos do wyboru

Cena: 39zł

 

Gęsi Puch (al. Politechniki 2)

🍛 Filet z kurczaka sous-vide, cytrusy w miodzie, pierożki z puree z musztardą francuską, demi glace, karmelizowana marchewka paryska

Cena: 49zł

 

Imber (Piotrkowska 43)

🍛 Kalbsschnitzel: sznycel cielęcy, jajko sadzone, sałatka ziemniaczana, zioła

Cena: 52zł

 

Komediowa (Piotrkowska 12)

🍛 Rouladen, banosz, jus, bryndza

Cena: 59zł

 

 

ŁÓDZKA KUCHNIA CZTERECH KULTUR

La Vende Manufaktura (ul. Drewnowska 58)

🍛 Wołowa sztufada w sosie rozmarynowym: wołowa sztufada, sos rozmarynowy, kluska żelazna, zasmażana wędzona kapusta

Cena: 56zł

 

La Vende Bistro (Piotrkowska 76)

🍛 Bitka po łódzku: bitka wieprzowa w sosie pieczeniowym z kluskami żelaznymi i kapustą zasmażaną

Cena: 44zł

 

Montag (Piotrkowska 78)

🍛 Sauerkraut placek: placek z kiszonej kapusty z pieczarkami, szczypiorkiem, piklowaną cebulką i wędzonym twarogiem z naszego ekologicznego mleka

Cena: 29zł

 

Powidok bistro by Stacja Zero (Pl. Wolności 8)

🍛 Lodzermensch: konfitowane udo z kaczki, jus z nutą cynamonu i goździka, puree dyniowe, knedlik chlebowy, zasmażana kiszona kapusta z grzybami

Cena: 62zł

 

Radogość (Zgierska 214)

🍛 Łączy nas mąka: Przysmaki faszerowane w czerech odsłonach: żydowskie – z karpiem i rodzynkami; polskie – z kaszą pęczak i grzybami; ukraińskie – z kapusta i burakami; niemieckie – z kiełbasą

Cena: 39,90zł

 

Rajskie Manu (Ogrodowa 19A – Manufaktura)

🍛 Wątróbka otulona piernikiem: wątróbka drobiowa podana z pampuchami (2 szt.) w otulinie sosu piernikowego

Cena: 39zł

 

Ramki (Piotrkowska 144)

🍛 Bliny gryczane w trzech odsłonach: pasta z makreli na musie chrzanowym; kwaśna śmietana z kawiorem i marynowanym burakiem; konfitura śliwkowa z pieczoną kaszanką i korzenną śliwką w syropie

Cena: 39zł

 

Zielona (Drewnowska 58 – Manufaktura)

🍛 Inspirowane kuchnią żydowską puszyste pulpety z białych warzyw z selerem naciowym w sosie pomidorowym z cynamonowym twistem.

Cena: 29zł

 

DESERY

Cocoart’s (Okopowa 111)

🧁 Szarlatanka po łódzku: szarlotka w monoporcji – mus z czekoladą , jabłko prażone z orzechami, ciasto francuskie, udekorowana czekoladowymi łódzkimi muralami

Cena: 26zł

 

Colour Cafe (Piotrkowska 132)

🧁 Tort Szwarcwaldzki: biszkopt czekoladowy przełożony konfiturą, ozdobiony śmietankowym kremem i owocami

Cena: 22zł

 

Łodziarnia (Sienkiewicza 13)

🧁 Zgodność: pączek maślany, lody waniliowe, Rote Grütze – mus z czerwonych owoców, półfrancuskie ciasteczko z grubym cukrem, uszy Hamana – kruche ciastko w kształcie trójkąta, maślana kruszonka

Cena: 27zł

 

Szpulka (Ogrodowa 19A – Manufaktura)

🧁 Kukuszalet: deser inspirowany książką „Kuchnia Koszerna” z 1904 autorstwa Rebekki Wolf – prażone jabłka z laską wanilii przykryte frangipane pistacjową z dodatkiem kremu jagodowego oraz coulis jeżynowego

Cena: 34zł