TRASA STREET FOOD

Szybki, tani i pyszny – za to kochamy street food! Wspólnie przenieśmy się na gwarne ulice miast świata próbując wyjątkowych streetfoodowych propozycji w lokalnym wykonaniu.

🌿 – dania wegańskie 🧀 – dania wegetariańskie

A nóż widelec (Sterlinga 26)

Maczanka po łódzku – jedno z pierwszych street foodowych dań w Polsce pochodzące z Krakowa, po łódzku. Danie składa się z trzech głównych składników: odpowiednio przygotowanej karkówki, aromatycznego sosu i bułki. Ten zestaw pozwala poczuć smak starego Krakowa i przenieść się w klimaty już zapomniane.
Cena: 21 zł

Agrafka (Piotrkowska 90) 

Burger pastrami – podawany w formie pączka, w panierce, 100% wołowiny, kiszone warzywa, sałata lodowa, czerwona cebula, boczek, ser topiony.
Cena: 31 zł

Breadnia (Piotrkowska 86)

Panuzzo z krewetkami w złocistym panko, grillowanym pak choi, z intensywnym sosem na bazie uzo z dodatkiem selera naciowego i pestek granata.
Cena: 29 zł

Panuzzo z seitrami ( wegańskim pastrami) z marynowanym świeżym ogórkiem w imbirze i cytrusach, świeżą papryką z majonezem kewpie i autorskim sosem z nutką chili 🌿
Cena: 29 zł

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger W Cały Świat – kotlet z antrykotu wołowego z dodatkiem chorizo wędzonego w autorskim BBQ, krewetki smażone na maśle, tajskie pikle z marchewki, rzepy i ogórka. Podawane w czarnej bułce.
Cena: 35 zł

Cochise (Piotrkowska 209)

Mariano Italiano – bułka fit, rukola, pesto bazyliowe, 200 g wołowiny, mozzarella, pomidorek koktajlowy, salami
Cena: 29 zł

DOKI gastrobar (OFF Piotrkowska)

Kanapka z wędzonym długo pieczonym mostkiem wołowym – bułka paryska, mostek wołowy, pikle ze świeżego jalapeno, kalafiora, marchwi, selera naciowego, cebuli, sos majonezowo-chrzanowy.
Cena: 34 zł

Drukarnia Skład Wina i Chleba (OFF Piotrkowska)

Czarny burger z szarpaną wołowiną – burger w czarnej bułce z szarpaną wołowiną, chorizo, papryczkami jalapeno i sosem meksykańskim.
Cena: 36zł

FALLA (Piotrkowska 217)

Zapieksa Pad Thai Style – zapiekanka zawiera ciągnący się wegański ser, pieczarki smażone z cebulką, wegańskie krewetki w panierce, niby kurczaka przygotowywanego w azjatyckim stylu, z dodatkiem papryki, marchewki, chili, orzeszków ziemnych oraz smażony makaron ryżowy 🌿
Cena: 22 zł

Gastromachina stacja Dąbrowskiego (Dąbrowskiego 59/61)

SURF & SURF & SURF – kotlet z mielonego łososia z koprem i suszonym pomidorem, sałatka wakame z sezamem, prażynki krewetkowe, cebula, pomidor, bułka jasna/ciemna, sos do wyboru (mayko, limonkowo-koperkowy, curry).
Cena: 34 zł

Hot Sushi & Wok (Kilińskiego 122/128)

Bao Bao – biała bułeczka Bao Bao podana z szarpaną wieprzowiną z warzywami i koreańskim sosem BBQ, słodko-kwaśnym ogórkiem, chrupiącą cebulką i nerkowcem.

Bao Bao TOFU – biała bułeczka bao bao podana z wędzonym tofu w tempurze i panko, sałatką goma wakame, marynowanymi grzybami shitake, nerkowcem i sosem imbirowym 🌿
Cena: 28 zł

Imber (Piotrkowska 43)

 

Salt beef – peklowany mostek wołowy gotowany w przyprawach korzennych, yorkshire pudding, maślana kolba kukurydzy, grillowany groszek cukrowy, domowa musztarda, granat.
Cena: 31 zł

Kawiarnia Ekspres do kawy (Plac Dąbrowskiego 2)

Chrupiący bajgiel podany na ciepło z sadzonym jajem, grillowanym boczkiem, czerwoną cebulą, piklami, zieleniną oraz sosem bbq. Idealnym dopełnieniem dania jest chrupiąca, prażona cebulka.
Cena: 18 zł

Komediowa (Piotrkowska 12)

Paryski Chinatown – brioche z polędwiczką z kurczaka w sezamie z warzywami stir-fry w sosie miodowo- chili.
Cena: 27 zł

Las Palmas (Roosevelta 2/4)

Tropikalny street food – Taco z długo pieczonym brzuchem wieprzowym, piklowanym ogórkiem, chili, crème fraiche i aioli z pieczonego czosnku
Cena: 26 zł

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Duck sandwich – Jak street food to kanapka! U nas z kaczką w orientalnym wydaniu,z karmelizowaną cebulką i surówką w pieczywie maślanym,a do tego frytki
Cena: 25 zł

MITMI Food & Friends (OFF Piotrkowska)

Kanapka Lokalna czyli…Kanapka z pszennego pieczywa tostowego z łódzką kaszanką smażoną z szalotką i chutneyem z jabłek. Zapiekana pod beszamelem, podana z chrupiącymi krążkami cebulowymi i sosem z konfitowanego czosnku.
Cena: 33 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)

Otwarte TAK! O! – placek pszenny z krewetkami, mulami i kalmarami w panko, musem z awokado i limonki, rukolą, piklami z czerwonej cebuli, majonezem jalapeño i kruszonymi pistacjami.
Cena: 35 zł

Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)

ARCYBURGER – ZŁOTY A SKROMNY – bułka maślana, wołowina 180 g, pieczone żebro, cheddar, placek ziemniaczany, jalapeno, zasmażana kapusta kiszona, pasta jajeczna, sos duński.
Cena: 32 zł

Pho by Lilly Tran (Piotrkowska 80)

Bánh mì, czyli wietnamska kanapka z bagietki na ciepło z pate, pieczonym brzuchem wieprzowym xá xíu, jajkiem sadzonym, wietnamską szynką gio, prażoną cebulą, sałatką z kalarepy, ogórkiem, kolendrą i szczypiorkiem

Cena: 25 zł

Pit Stop Steak & Burger (Aleja Jana Pawła II 25/27)

Burger “Milczenie Owiec”- mięso z siekanej baraniny 180g, sos z zielonego pieprzu, sałatka z fasoli PINTO, sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula, bułka ziarnista typu fitness.
Cena: 26 zł

Burger “Vege Ciecior” – kotlet z ciecierzycy oraz prażonych pestek dyni 180g, sos z zielonego pieprzu, sałatka z fasoli PINTO, rukola, sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula 🌿
Cena: 24zł

Pittu Pittu (Piotrkowska 25)

Pittu Pittu Mr Doritos – bulka fit 200 g wołowiny, chipsy Doritos zapiekane serem z jalapeno, bekon wołowy, sałata karbowana, ogórek kiszony, cebula, roszponka, sos serowy, sos salsa diabla.
Cena: 29,80 zł

Pizzanova (Piotrkowska 78)

Pad Thai Pizza – ciasto klasyczne, jajko, mozzarella, kurczak w sosie rybnym, kiełki fasoli mung, szczypiorek, prażone orzechy ziemne.
Cena: 29 zł

Pizzeria Toskania (Piotrkowska 102)

Friarielli – mozzarella, kiełbasa salsiccia, brokuły neapolitańskie friarielli
Cena: 29 zł

Roni Burger (Struga 5)

Zestaw TAPIR – to wyjątkowa kanapka – chrupiąca bruschetta, sos pieprzowy, cebula, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, cebulka prażona, wołowina oraz wyśmienity dżem z boczku.
W skład zestawu wchodzą dwa rodzaje kulek serowych: 3 szt. czarnych z cheddarem oraz jalapeno i 3 szt. czerwonych z cheddarem i habanero. Do zestawu istnieje możliwość wyboru jednego z 12 sosów.
Cena: 35zł

Szpulka (Rynek Manufaktury)

OSTRA SZPULKA – zapiekanka XXL – bagietka, oliwa czosnkowa, pikantne salami, ser mozzarella, rukola, pieczona papryka, majonez sriracha z limonką.
Cena: 35 zł

VEGE SZPULKA – zapiekanka XXL – bagietka, oliwa czosnkowa, kurki, podgrzybki, pieczarki, wegańska mozzarella, wegański majonez truflowy🌿
Cena: 35 zł

Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217) 

Chicken and waffles – gofr z chrupiącym kurczakiem bekonem i sadzonym jajkiem skropiony syropem klonowym i sosem z cheddara.
Cena: 32 zł

The Chef | Żebra (Piotrkowska 82)

Croque Madame – francuski klasyk – Wędzona szynka z Rąbieńskiej zagrody w otoczeniu Pullman Bread, a do tego sriracha, ser szwajcarski i beszamel limonkowy z trawą cytrynową dają niepowtarzalne wrażenia smakowe. To kanapka obok której nie możesz przejść obojętnie. Autorska kompozycja tworzona w kooperacji na mocy paktu. The Chef gotuje w Żebrach.
Cena: 32 zł

Umamitu (Traugutta 9)

Tojestwege? Burger – burger Linda McCartney, wegański sos musztardowo-miodowy z tymiankiem i sokiem z cytryny, roszponka, konfitura z czerwonej cebuli i jalapeño, wegańska mozarella, bekon z bakłażana🌿
Cena: 32,90 zł

Veranda & Club 77 (Piotrkowska 77)

ApJack’s HotBeefDog – hot dog z wolno pieczoną wołowiną w Jack Daniels, siekanym pastrami, serem cheddar, cytrusowym majonezem z dodatkiem sezamu prażonego i srirachy, sałatka z ogórka, chili, kolendry, szczypiorku, cebulki prażonej, pomidorka cherry skropiona olejem sezamowym, ketchup z marchewki na bazie likieru Aperol.
Cena: 22 zł

Wish Sandwich (Piotrkowska 88)

Buffalo Beef – pieczywo, wolno pieczony sezonowany antrykot, papryka, chipotle mayo, giardiniera, ananas karmelizowany w syropie klonowym z cointreau.
Cena: 32 zł

Woda Sodowa (Piotrkowska 190)

Gofry Kubańskie – gofry z czosnkiem i pietruszką, wieprzowina mojo, pikle ogórkowe, szynka cotto, musztarda, ser cheddar, sos mango.
Cena: 25 zł

Yellow bistro (Kościuszki 80/82)

Tortilla Kimbap – pasta sojowa, algi nori, ryż, smażone tofu, kimchi, kapusta pekińska 🌿
Cena: 25 zł

Zielona (Rynek Manufaktury)

Gyros sejtan burger – chrupiąca buła z kotletem z sejtana a’la gyros z kolorową papryką, pieczarką brązową i kukurydzą zapiekanym z wegańskim serem. Całości dopełnia sałatka coleslaw, zielony ogórek, marynowana czerwona cebula, kiełki i sałata oraz sosy bbq i spajsi. Burger serwowany z pieczonymi ziemniakami i sosem piklowym 🌿|
Cena: 29 zł

Zielona Górka (Zielona 8, Pabianice)

Pizza Montanara – ciasto deep-fried zapiekane z sosem z pomidorów San Marzano D.O.P., serem Pecorino Romano, oliwą EVO, bazylią i mozzarellą Fior Di Latte. Polecana jako starter dla dwóch osób 🧀
Cena: 35 zł

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

KFC Banh Mi – Banh Mi po wietnamsku oznacza pieczywo, często danie to nazywane jest kanapką idealną. Połączenie kuchni wietnamskiej, koreańskiej i japońskiej. Wietnamska – to oczywiście pieczywo, wypiekane dla nas z oryginalnej receptury przez najlepszą łódzką piekarnie MONTAG. Koreańska – znane KFC, czyli Korean Fried Chicken. Chrupiące kawałki kurczaka zanurzone w sosie na bazie gochujang. Japońska – to tsukemono, czyli japoński sposób marynowania warzyw. Dodatkowo w naszej kanapce idealnej znajdzie się autorski sos majonezowy, szczypior, czerwona cebula, świeże jalapeno oraz sezam.
Cena: 27 zł

TRASA PIEROGI ŚWIATA

Polskie pierogi, włoskie ravioli, hiszpańskie empanadas, czy chińskie dim sum – kochamy je wszystkie! Zobaczcie, jak temat pierogów interpretują łódzcy Szefowie Kuchni.

🌿 – dania wegańskie 🧀 – dania wegetariańskie

Agrafka (Piotrkowska 90) 

Pierogi z wątróbką drobiową. Podawane z chipsem z kaszanki i okrasą.
Cena: 24 zł

Bawełna (Rynek Manufaktury)

Ravioli con noci – ręcznie lepione włoskie pierożki nadziewane serem ricotta, prażonymi orzechami włoskimi z miodem i gruszką 🧀
Cena: 39 zł

Hamra (Piotrkowska 89)

Drożdżowe pierożki z wołowiną, orzechami i sosem daktylowym albo z soczewicą, karmelizowaną cebulką, pieczarkami i sosem daktylowym 🧀
Cena: 29 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Pierogi z cielęciną i grzybami, masło z rozmarynem, pietruszka
Cena: 29 zł

Jadłodajnia Dietetyczna (Zielona 5/7)

Pierogi polskie – pierogi z kapustą i grzybami, okraszone słoninką
Cena: 10,80 zł (4 sztuki)

Las Palmas (Roosevelta 2/4)

Pierogi w wydaniu Las Palmas – ravioli z krewetkowym mousseline, kolendrą, chili i imbirem w sosie kreolskim.
Cena: 32 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)

Pierogi z kaczką – ręcznie lepione pierogi z pieczoną kaczką z jabłkami, żurawiną i porto, podawane z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem i czosnkiem.
Cena: 35 zł

Mały Taj (Naruszewicza 4)

Salapao z krewetkami, wieprzowiną, marchewką, szczypiorkiem i cebulką podane z sosem Sriracha Mayo.
Cena: 24 zł

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Pierogi z kurkami – Skarb naszych lasów to grzyby. My najbardziej lubimy kurki, które sami pieczołowicie zbieraliśmy i zamknęliśmy je w cienkim domowym cieście pierogowym. Kto nie lubi takiego połączenia? 🧀
Cena: 20 zł

Polska Klucha (Rzgowska 53)

Niebieska gruszka – pierogi nadziewane pikantnym pieczonym kurczakiem, gruszką oraz serem pleśniowym lazur.
Cena: 20 zł

Umamitu (Traugutta 9)

Pierożki Wonton smażone – tofu, koperek, biała kapusta, skórka z cytryny, olej chili, olej z suszonymi pomidorami 🌿
Cena: 26,90 zł

TRASA SUSHI

Najbardziej znane i popularne danie kuchni japońskiej, które od dekad zdobywa podniebienia smakoszy z całego świata. Sprawdźcie, jak przyrządzają je łódzcy sushi masterzy.

Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)

“Shrimp Ramen” Maki – dekonstrukcja autorskiego ramenu z krewetkami. Krewetki w chili, masło orzechowe, sos tomyum, kiełki buraka.
Cena: 40 zł (rolka)

Hot Sushi & Wok (Kilińskiego 122/128)

Crispy Pampkin Temak – krewetka smażona w cieście tempura w pestkach dyni podana z piklami z ogórka, marchewką, rukolą oraz sosem dyniowo-orzechowym
Cena: 25 zł

Hashtag Sushi (Piotrkowska 113/115, Wyszyńskiego 67, Rojna 84C, Zgierska 69, Rentowna 19)

Futounagi – futomak z wędzonym węgorzem skropionym limonką, ogórkiem, kampyo, oshinko i paskami marchewki (12 kawałków)
Cena: 43 zł

House of Sushi (Piotrkowska 89)

Limon matcha Roll  – kanpyo i papryka w tempurze z serkiem limonkowym, matcha na zewnątrz to wszystko owinięte japońskim omletem tamago na wierzchu kompozycja cytrusów i łososi.
Cena: 39 zł

Koku Sushi (Piotrkowska 123)

Uramaki Smoked Salmon –  pasta z wędzonego łososia, marynowane chili, kanpyo, sałata, ogórek, sos sriracha, majonez paprykowy, nitki chili, groszek wasabi.
Cena: 39 zł

Sushi Kushi (Roosevelta 7, Kusocińskiego 65, Nastrojowa 41a, Śląska 54, Rojna 94, Jagiellonki 4, Wojska Polskiego 88 Aleksandrów Łódzki)

Surf & Turf Sushi Set – wołowina marynowana, krewetki, tuńczyk: nigiri z marynowaną wołowiną i topingiem z musztardy, nigiri z marynowanym tuńczykiem i topingiem kizami wasabi, futomaki z krewetką w tempurze kokosowej, lichee, listkami mięty, serkiem Philadelphia oraz awokado na wierzchu z topingiem z kroplami chili, California Roll z łososiem w tempurze kokosowej, serkiem Philadelphia oraz topingiem z  musu malinowego.
Cena: 55 zł (15 kawałków sushi)

Sushi Smaki (Kościuszki 93)

Samuraj Na Grzybach – rolka w stylu California Gold z krewetką w panko, pieczoną dynią oraz liśćmi szczawiu – owinięta grillowaną polędwicą wołową i salsą z borowików (10 sztuk).
Cena: 29 zł

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Surf&Turf Maki – Uramaki z dwoma krewetkami w panko, marynowanym szparagiem i oshinko, przykryte plastrami marynowanej polędwicy wołowej. Do tego autorska salsa verde z yuzu kosho.
Cena: 29 zł

TRASA DESERY

Miłośnicy słodkości łączcie się! To trasa dla każdego, kto na deser ma osobny żołądek, bo łódzkie restauracje i kawiarnie przygotują ich dla Was mnóstwo. Wyruszcie w podróż najsłodszą trasą festiwalu.

Breadnia (Piotrkowska 86)

Chrupiące cannoli z delikatnym kremem orzechowym, polane słonym karmelem z dodatkiem popcornu
Cena: 14,90 zł

Cafe Verte (Piotrkowska 113)

Nut & Choc – blok czekoladowy, z orzechami, ciasteczkami i karmelem z dodatkiem soli morskiej
Cena: 13 zł

FALLA (Piotrkowska 217)

Mus dyniowy z masłem orzechowym, z wegańską, cytrynową bitą śmietaną, z dodatkiem solonego karmelu 🌿
Cena: 14 zł

Hookah Choice (Piotrkowska 24) 

Pancake sweet – naleśnik z serem oraz kwaśną śmietaną (5 sztuk)
Cena: 20 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Sonbahar – mus z gorzkiej czekolady z czarnym czosnkiem, gorczyca z miodem, curd z rokitnika, labneh
Cena: 19 zł

Kawiarnia Ekspres do kawy (Plac Dąbrowskiego 2)

Eksplozja skrajności – gorący, mocno czekoladowy muffin wypełniony lodami o wyraziście waniliowym smaku. Kompozycję uzupełniają letnie owoce oraz sos balsamiczny.
Cena: 14 zł

Kawiarnia w podwyrku (Piotrkowska 116)

Orange Cranachan – tradycyjny szkocki deser w nowej, autorskiej odsłonie. Łączy w sobie chrupkość crunchy, delikatność śmietanki, orzeźwienie pomarańczy i wyrazistość szkockiej whiskey
Cena: 9 zł

Kraftowa (Piotrkowska 48)

Kawowe wariacje – niespodzianka pod kopułą z białej czekolady, którą ujawnia podwójne espresso. Smaki waniliowe, czekoladowe i kawowe
Cena: 18 zł

Locum Cafe (Pomorska 6)

Sticky Toffee Pudding –  jeden z najbardziej popularnych angielskich deserów. Puszysty, wilgotny biszkopt daktylowy, oblany aromatycznym i bogatym sosem toffi, podany z kremem mascarpone.
Cena: 15 zł

Mały Taj (Naruszewicza 4)

Monoporcja na zimno z musem mango, białą czekoladą i lustrzaną polewą
Cena: 12 zł

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Pampuch na słodko – Z czym nam się kojarzy domowy deser z wykorzystaniem mąki, a nie jest to ciasto? Domowy pampuch na słodko. Robiony u nas a nie jakiś kupny, przesmażony na  masełku z prawdziwą bitą śmietaną, a nie taką ze sprayu, z dodatkiem owoców.
Cena: 14 zł

MITMI Food & Friends (OFF Piotrkowska)

Sernik New York – długo pieczony sernik z białą czekoladą i musem malinowym.
Cena: 17 zł

Panda Cafe (Próchnika 10)

Cynamonowy twarożek – słodki cynamonowy twarożek z warstwą brzoskwiń, prażonych miodowych płatków oraz puree z truskawek podane na zapiekanym pieczywie tostowym
Cena: 15 zł

Pit Stop Steak & Burger (Aleja Jana Pawła II 25/27)

Torcik Philadelphia – biszkopt waniliowy, krem z serka Philadelphia z dodatkiem mascarpone, prażone migdały
Cena: 21 zł (180g)

Pizzeria Toskania (Piotrkowska 102)

Krucha beza z owocami leśnymi, musem mascarpone i pudrem truskawkowym.
Cena: 17 zł

Polska Klucha (Rzgowska 53)

Słodka wiśnia – pierogi wypełnione wiśnią i bananami. Posypane karmelizowanymi orzechami w miodzie. Podane z kwaśną śmietaną.
Cena: 17 zł

Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217) 

Cake Lovers – “Wie Pani, taki nie za słodki, nie mdły, sam nie wiem, ale Pani to wie, prawda?” – Tort na cytrynowym cieście ucieranym z porzeczkową konfiturą i karmelowym musem.
Cena: 18 zł

The Chef |Żebra (Piotrkowska 82)

Choux au Craquelin – ptyś z kruszonką z musem z białej czekolady, malin i prosecco. Autorska kompozycja tworzona w kooperacji na mocy paktu. The Chef gotuje w Żebrach.
Cena: 15 zł

Yellow bistro (Kościuszki 80/82)

Popołudnie u Babci – ciasto drożdżowe, waniliowe z brzoskwiniami, na piance jeżynowej z kremem tymiankowym.
Cena: 15 zł

Zaparzone (Plac Wolności 12)

Sernik z musem czekoladowym i malinowym purée – klasyka w nowej odsłonie. Puszysty śmietankowy sernik z aksamitnym czekoladowym musem i malinowym purée, zwieńczony kawałkami siekanej czekolady i malinami.
Cena: 15 zł