09.09 piątek | Kurczak generała Tso z udonem – warsztaty kulinarne

 

Book&Cook tak jak my kocha makarony i kluchy wszelkiej maści, dlatego na inaugurację Festiwalu mają dla Was specjalne warsztaty, na których przygotujecie wyjątkowe danie – kurczaka generała Tso z makaronem udon. To popularne amerykańskie danie inspirowane jest kuchnią chińską, a jego sekret polega na specjalnym smażeniu kurczaka w głębokim tłuszczu oraz sosie słodko-kwaśnym na bazie pomidorów, sosu sojowego, imbiru, chilli i czosnku oraz octu ryżowego. To orientalne danie urzeknie Was swoim intensywnym i oryginalnym smakiem. O samym daniu krąży wiele legend, o których opowie Wam Olek Michalski, czyli Brudnopis Chef – prowadzący te warsztaty.

Każdy uczestnik samodzielnie przygotuje swoją michę kurczaka generał Tso z makaronem udon, a do tego kieliszek wina na powitanie!

Miejsce: Studio Book&Cook (OFF Piotrkowska)
Godzina: 18.00-20.00
Liczba miejsc: 20
Udział: 150 zł

Bilety: sprzedane

11.09 niedziela | Klub Kolacyjny w Trattorii Italianie

Nie mogło być inaczej – tegoroczny Klub Kolacyjny musiał stać pod znakiem makaronu. A jeśli pasta, to najprawdziwsza włoska biesiada. A kto mógłby ją lepiej przygotować, niż Monika i Francesco Mameli? Spróbujemy nie tylko świetnego jedzenia, ale również posłuchamy, jak ucztuje się we włoskich domach. Zobaczycie, że nie taki Francesco straszny, jak go malują. Pasją jego życia jest gotowanie – wiedzą to jego goście, teraz przekonacie się również wy.

 

A teraz najważniejsze, menu kolacji. Zjemy Linguine moscardini e gamberi (czyli pasta asciutta z ośmiorniczkami, krewetkami i pomidorami), Chicche Vongole e Broccoli (kluski ziemniaczane z sercówkami, brokułami i bułką tartą), Garganelli al Tartufo (garganelli jajeczne z sosem z polędwicą wołową, boczniakiem, kremem z czarnej trufli i Grana Padano), Paccheri con la Coda alla Vaccinara (makaron bezjajeczny paccheri z sosem z ogonów wołowych duszonych z białym winem, pomidorami, orzeszkami piniowymi i kakao), a na deser – Cannolo.

 

O Klubie Kolacyjnym JwŁ:

Uwielbiamy spotykać się przy wspólnym stole – próbować ciekawych smaków, gościć fajnych ludzi, godzinami gadać o jedzeniu i restauracjach. Chcemy zaprosić was na podobne spotkania, które będą alternatywą dla typowych kolacji degustacyjnych. Pierwsza różnica – zgodnie z tytułem klubu, siadamy przy jednym, zastawionym stole i dzielimy się jedzeniem. To dobra okazja, by spróbować większej ilości dań z menu restauracji, ale  i tak szefowie kuchni najczęściej szykują na tę okazję coś wyjątkowego. Druga – nasze spotkania mają niezobowiązujący charakter i luźną atmosferę. Trzecia – dbamy, aby ceny za kolację nie były wygórowane.

Miejsce: Trattoria Italiana
Godzina: 18.00-21.00
Liczba miejsc: 20
Udział: 130 zł (cena nie obejmuje napojów i alkoholi)

Bilety: sprzedane

13.09 wtorek | „Krótka historia herbaty” SPRZEDANE!

Herbata – niegdyś traktowana jak lekarstwo, później stała się trunkiem popularnym wśród buddyjskich mnichów. Następnie ruszyła w podróż po świecie,  tworząc nowe zwyczaje jej spożywania. Opowieść o herbacie rozpoczniemy od górskiego Wuyishan w Chinach.
Obranie klucza geograficznego pozwoli na spróbowanie między innymi tradycyjnych, palonych nad węglem drzewnym oolongów (herbat skalnych), klasycznych oraz wysokogórskich tajwańskich oolongów, herbat pu-erh wytworzonych w górach Yunnanu ze starych i wielkich drzew herbacianych czy najstarszego gatunku herbaty czarnej – Zhengshan Xiaozhong.
Degustacja herbat będzie nie tylko podróżą przez zróżnicowane smaki i tradycje. Uczestnicy będą mogli poszerzyć wiedzę, zaobserwować kierunki rozprzestrzeniania się szeroko pojętej kultury herbaty, poznają utensylia i naczynia używane w tradycyjnej chińskiej metodzie zaparzania herbaty (gong fu cha).

Degustację poprowadzi Wojciech Woźniak, który herbatą interesuje się już ponad 20 lat. Dzięki rozwijaniu pasji zaczął nawiązywać znajomości z właścicielami ogrodów w Indiach, Chinach i Tajwanie, w 2015 roku założył sklep TheTea.pl, którego produkty cenione są przez herbacianych pasjonatów nie tylko w Polsce, ale również na świecie.

Miejsce: Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Godzina: 18.30-20.30
Liczba miejsc: 12
Udział: 60 zł
Bilety: sprzedane

20.09 wtorek | Wizyta w Manufakturze ramenu

Gdzie tkwi sekret najlepszego makaronu ramen, czemu zawdzięcza on swoją sprężystość? Tego wszystkiego dowiemy się od Barka Sposoba, współzałożyciela Ramenowni. To lokal, który jako jeden z nielicznych sam produkuje makaron – od jakiegoś czasu nie tylko dla siebie, ale również dla innych. Bartek oprowadzi nas po manufakturze ramenu, pokaże jego produkcję, oczywiście nie zabraknie też małego poczęstunku.

Uwaga, jest tylko jedna możliwość, aby wziąć udział w tym wydarzeniu. Manufakturę ramenu odwiedzą tylko zwycięzcy konkursu Jemy w Łodzi i Ramenowni.

Miejsce: Manufaktura makaronu Ramenownii
Godzina: 18.00
Liczba miejsc: 5
Udział: bezpłatny – bilety do wygrania w konkursie

 

15.09 czwartek | Lodowe makarony – pop up Asi Banad w Milk Lodowe Bistro

Z tej strony Bartosz oraz Bartłomiej czyli sprawcy tego lodowego zamieszania w mieście Łodzi, które zwie się Milk Lodowe Bistro. Może znacie? A jeśli nie, to świetnie się składa, bo już teraz zapraszamy Was na wyjątkowe wydarzenie.

Razem z Asią Banad z Posypane, autorką najsłodszego bloga cukierniczego w mieście, przygotowaliśmy dla Was mega fajne makarony w wersji lodowej zainspirowane tradycyjnymi pastami włoskimi, takimi jak spaghetti aglio olio e peperoncino (teraz z prażonymi migdałami i prawdziwą ostrą papryczką), pasta al pomodoro (ze słodką passatą pomidorowo-owocową) czy spaghetti carbonara z sosem lemon crud i skwarkami z karmelizowanej chałki.

Nasze lody + nietuzinkowe połączenia smakowe Asi, chyba nie musimy Was więcej zachęcać?

Miejsce: Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)
Godzina: 16.00-20.00
Liczba miejsc: nieograniczona
Udział: bezpłatny
Bilety: sprzedaż na miejscu

15.09 czwartek | Whisky dla niewtajemniczonych

To warsztaty dla tych, którzy chcą zacząć swoją przygodę z whisky. Poznamy aromaty, od owocowych i kwiatowych, aż po drzewne i torfowe. To spotkanie dla początkujących, ale nie tylko – na totalnym luzie, w niezobowiązującej atmosferze. Spotkanie poprowadzi Bartosz Łataś, autor bloga Szkocka Krata. Spróbujemy pięciu różnych trunków, dowiemy się, jak powstaje whisky i skąd w niej tyle aromatów. Przekonamy się też, że dobra whisky wcale nie musi być droga.

Wydarzenie dla osób powyżej 18 roku życia.

Miejsce: Alembik Whisky Club (Al. Piłsudskiego 150/152)
Godzina: 19.00 – 21.00
Liczba miejsc: 30
Udział: 120 zł
Bilety: sprzedane

17.09 sobota | Degustacja kraftowych wódek

Ważnym bohaterem tegorocznego festiwalu jest miejsce – Monopolis. W 1902 roku powstał tu Monopol Wódczany, a my nawiązujemy do jego historii. Razem z Damianem Sochą, barmanem restauracji Arteria, zapraszamy na degustację rzemieślniczych wódek.

Damian wybrał dla nas trunki nieoczywiste i oryginalne. Spróbujemy Grochowicy (tak, to okowita z grochu), Hard Bride na bazie jęczmiennego piwa, wódki Frant będącej destylatem miodu, OVII z wytłoków winogron i Okovity Tenczyński RIS stworzonej także na piwie, ale tym razem w stylu Russian Imperial Stout.

Wydarzenie dla osób pełnoletnich.

Miejsce: Muzeum Wódki (Monopolis)
Godzina: 19.00
Liczba miejsc: 10
Udział: 49 zł
Bilety: sprzedane

01.10. sobota | Tworzenie foodowego wideo smartfonem – warsztaty z KUSZ Productions

Nauczymy Cię, jak sprawić, aby Twój film zachwycał, przyciągał wzrok i pobudzał apetyt. Dowiesz się, jak łatwo nagrać i zmontować film na swoim smartfonie. Jakie są podstawy dobrego kadrowania, operowania światłem i jak dobrać do filmu rekwizyty.

Zaczniemy od krótkiej teorii o sprzęcie, obiektywie, podstawach kadrowania i świetle, by chwilę później ćwiczyć praktyczne umiejętności. Opracujemy krótki scenariusz, wykonamy ćwiczenia i nagramy materiał wideo. W trzeciej części poznamy tajniki montażu, dopasujemy muzykę i dodamy efekty.

Warsztaty poprowadzą Alicja i Kuba z KUSZ Productions – autorzy przepięknych zdjęć i filmów, specjalizujący się w kulinarnych tematach, którzy dzielą swoje zawodowe życie między naszą rodzinną Łodzią a Berlinem.

Miejsce: Studio Kusz Productions (ul. Sienkiewicza 35)

Godzina: 11.00-15.00
Liczba miejsc: 10 (min. 5 osób)
Udział: 250 zł
Bilety: https://jemywlodzi.pl/produkt/tworzenie-foodowego-wideo-smartfonem/

22.09 czwartek | Opowieść wokół koktajli sour – warsztaty barmańskie

Coś mocnego, kwaśnego i słodkiego – tylko tyle, a może aż tyle potrzeba, by przyrządzić sour. Może być klasyczny, prosty, ekstrawagancki, niepowtarzalny – to wszystko zależy od was! Na warsztatach przygotujemy 3 różne wersje, startując od whisky sour, poprzez autorską wersję French 75 na bazie tequili, na Collinsie z ginem kończąc. Nie macie doświadczenia za barem? Nic nie szkodzi, będziemy mieli najlepszego przewodnika po świecie koktajli. Przez 10 lat Wojtek Fiet miał okazję pracować między innymi w Irish Pubie, w londyńskim klubie, współtworzył koncepcyjny bar „Na górze”, obecnie można go zaś spotkać w Centralnej Gastromachinie. Ma w głowie tysiąc różnych receptur i jeszcze więcej anegdot. Opowie kilka słów o podstawach tworzenia koktajli, a potem … każe wam o nich zapomnieć, bo najlepszy drink to taki, jaki wam smakuje.

Wydarzenie dla osób powyżej 18 roku życia.

Miejsce: Przestrzeń (Piotrkowska 217)

Godzina: 19.00-21.00
Liczba miejsc: 15 (min. 5 osób)
Udział: 150 zł