10.09 piątek | Eliminacje Mistrzostw Polski Baristów 2021

Coś specjalnego dla kawowych freaków. Pierwszego dnia festiwalu będziecie mogli nie tylko spróbować festiwalowych dań, ale również podejrzeć zmagania baristów, którzy już wkrótce powalczą o tytuł Mistrza Polski w zawodach organizowanych przez SCA POLAND. Wstęp na eliminacje jest otwarty.

Jakie są zasady? Każdy z uczestników ma 15 minut na to, by przygotować 2 filiżanki espresso i 2 cappuccino, a to wszystko pod czujnym okiem sędziowskiego zespołu.  Wydarzenie odbywa się w siedzibie łódzkiej firmy Primulator – specjalistów od ekspresów do kawy i całego wyposażenia dla gastronomii, którzy po raz kolejny wspierają imprezę.

Miejsce: Primulator, ul. Lodowa 128
Godzina: 10.00-18.30 starty zawodników, 19.00 – ogłoszenie wyników
Liczba miejsc: nieograniczona
Udział: bezpłatny

12.09 niedziela | Urodzinowa promocja w piekarni Montag

Tegoroczny festiwal jest dla nas wyjątkowy – wrześniowe wydarzenie organizujemy już po raz piąty, w tym roku jest ono również częścią naszych dziesiątych urodzin. Z tej okazji Montag upiecze dla nas chleb, jakiego jeszcze nie było na jego półkach.

Wpadajcie do piekarni Montag przy Piotrkowskiej 111 w niedzielę, kupcie nasz festiwalowy chleb, a do każdego dostaniecie kawę za symboliczną złotówkę. Jeżeli jeszcze nie byliście w nowej montagowskiej miejscówce, podpowiemy, że możecie w niej podejrzeć pracę piekarni od zaplecza. W niedzielę będą tu na was również czekały inne niespodzianki.

Miejsce: Piekarnia Montag, Piotrkowska 111
Godzina: 9.00-18.00
Liczba miejsc: nieograniczona
Udział: bezpłatny

13.09 poniedziałek | Klub Kolacyjny w Tango Argentino Steakhouse

Trzecie spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi przeniesie nas aż do dalekiej Argentyny. Co będziemy jeść? Oczywiście steki, ale na tym nie koniec. Franco Cambareri przygotuje oryginalne argentyńskie dania, których nigdy wcześniej nie podawał w swojej restauracji.

Na początek parillada, czyli trzy rodzaje argentyńskich steków podane na gorącym mini grillu ogrzewanym kamieniami lawowymi, a do tego palmitos con Jamon (chrupiące kawałki serca palmy zawinięte szynką serrano), empanady, ceviche z ośmiornicą, tortilla de patatas, grillowane udka z kurczaka z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem roquefort i dodatkami oraz wolno gotowane kawałki polędwicy argentyńskiej z sosem tuńczykowym. Przyznacie, że brzmi obłędnie.

O Klubie Kolacyjnym JwŁ:

Uwielbiamy spotykać się przy wspólnym stole – próbować ciekawych smaków, gościć fajnych ludzi, godzinami gadać o jedzeniu i restauracjach. Chcemy zaprosić was na podobne spotkania, które będą alternatywą dla typowych kolacji degustacyjnych. Pierwsza różnica – zgodnie z tytułem klubu, siadamy przy jednym, zastawionym stole i dzielimy się jedzeniem. To dobra okazja, by spróbować większej ilości dań z menu restauracji, ale  i tak szefowie kuchni najczęściej szykują na tę okazję coś wyjątkowego. Druga – nasze spotkania mają niezobowiązujący charakter i luźną atmosferę. Trzecia – dbamy, aby ceny za kolację nie były wygórowane.

Miejsce: Restauracja Tango Argentino Steakhouse, ul. Traugutta 14
Godzina: 18.30
Liczba miejsc: 20
Udział: 115 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

14.09 wtorek | Jak zachować się przy stole

Kiedy rozkładamy serwetkę na kolanach, czy możemy wypluć pestkę na talerz i jak właściwie jest z tą bezą? Spędzamy przy restauracyjnych stołach wiele czasu i nie raz zastanawiałyśmy się nad odpowiednim zachowaniem. Jeśli też tak macie, koniecznie wpadnijcie na nasze warsztaty w Book&Cook. Mamy już długą listę pytań, ale chętnie dopiszemy też wasze, pokażemy również prawidłowo nakryty stół i wyjaśnimy, jak odróżnić sztućce, talerzyki czy kieliszki i jak jeść ślimaki.

Na wszystkie pytania odpowie Agnieszka Eriksson, autorka bloga my-passion-for-food.com. Agnieszka dzieli woje życie między Szwecję a Polskę, ale mieszkała również w Kanadzie i Brazylii, w której doskonaliła umiejętności w jednej z najlepszych szkół kulinarnych i sama prowadziła warsztaty. W swojej pracy miała okazję brać udział w wielu oficjalnych spotkaniach, teraz zdobytą przez lata wiedzę z savoir-vivre przekaże uczestnikom spotkania.

Miejsce: Studio kulinarne Book&Cook, Piotrkowska 138/140
Godzina: 18.00
Liczba miejsc: 40
Udział: 20 zł
Bilety: https://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html

15.09 środa | Cocktail party w Las Palmas

Wakacje się skończyły? Nie u nas! Las Palmas zaprasza na imprezę w klimacie Seszeli. Właśnie stamtąd przypłynęły rumy Takamaka – bohaterowie koktajlowych warsztatów. Tego wieczoru będziecie mieli okazję przeżyć swój debiut za barem. Poznacie receptury festiwalowych koktajli i pod okiem barmanów Las Palmas samodzielnie przygotujecie zamówione przez Was drinki.

Miejsce: Las Palmas, Roosevelta 2/4
Godzina: 19.00
Liczba miejsc: nieograniczona
Udział: bezpłatny

16.09 czwartek | Domowy barista i alternatywy

Wystarczy proste urządzenie do parzenia i młynek, by cieszyć się świetną kawą również w domu. Przekonają się o tym uczestnicy warsztatów, które poprowadzi Wiktor Wielgopolan z Akademii Espresso firmy Primulator. Czym różni się drip od aeropressu, jaka grubość kawy będzie najlepsza do kawiarki, która kawa ma orzechowe nuty, a która zawiera najwięcej kofeiny? Ne te i wiele innych pytań odpowiemy podczas festiwalowego szkolenia.

Jeśli tylko pogoda pozwoli, spotkanie odbędzie się w kameralnym ogródku Montagu, gdzie pośród zieleni będziemy cieszyć się smakiem świetnej kawy. Warsztaty mają wyjątkowo łódzki charakter – do współpracy zaprosiliśmy 4 wyjątkowe palarnie kawy z naszego miasta: Instytut Kawy, Asterię, Around the Coffee, Eurocafe i Podkawę. Dobrą kawę już mamy, będzie też pyszny deser – ciasto upieczone przez Montag.

Miejsce: Montag, Piotrkowska 107
Godzina: 18.00
Liczba miejsc: 20
Udział: 45 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

17.09 piątek | Fuzja wina i muzyki

Wino, tapas i muzyka, a to wszystko w niepowtarzalnym wnętrzu zabytkowej kotłowni będącej częścią Fuzji Łódź. To nie będzie typowa degustacja win, to będzie wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi, którzy kochają dobrą zabawę, wspólne biesiadowanie i oczywiście wino, które podamy w ilościach nieco większych, niż podczas typowej degustacji 😉

Winną podróż zaczniemy katalońską Cavą, by już za chwilę przenieść się do Nowej Zelandii, której aromatyczne wina pokochały miliony ludzi na całym świecie. Wakacyjna przygoda nie mogłaby się odbyć bez Włoch, skąd spróbujemy „kapryśnego księcia”, czyli Pinot Nero oraz południowego Primitivo. Do win podamy pieczywo, oliwę, sery i wędliny, a na deser delikatne Moscato d Asti i słodką niespodziankę.

Miejsce: Fuzja Łódź (budynek zabytkowej kotłowni), Milionowa 6a
Godzina: 19.00
Liczba miejsc: 40
Udział: 99 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

18.09 sobota | Zdobądź gastro Łódź – gra miejska

Poszukiwanie restauracji, które dawno nie istnieją, odnajdywanie ukrytych wskazówek, rozwiązywanie rebusów, testowanie i odgadywanie smaków – prawie dwie godziny świetnej zabawy,  której motywem przewodnim jest oczywiście łódzka gastronomia i 10 urodziny Jemy w Łodzi.

Oto kilka szczegółów technicznych. Zespoły startują co 20 minut z Las Palmas. Gdzie będzie meta, przekonają się, rozwiązując 10 kolejnych zagadek, które poprowadzą prosto do celu. Wygrywa zespół, który odgadnie je w najkrótszym czasie, a nagrodą główną będzie zaproszenie do restauracji o wartości 150 zł. W naszej zabawie nie ma przegranych – wszyscy uczestnicy dostaną po zakończeniu prezent, w którym poza produktami spożywczymi znajdzie się nasza Karta JwŁ upoważniająca do 15% rabatu w wybranych restauracjach i kawiarniach.

Godzina: start między 11.00 a 14.00
Liczba miejsc: 10 zespołów dwuosobowych
Udział: 49 zł/zespół
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

19.09 niedziela | Pop up Asi Banad z Posypane.pl

Oficjalnie informujemy, że Asia z Posypane.pl, autorka tak samo pięknych, jak i pysznych deserów, obejmuje patronat nad słodkim pożegnaniem lata. Podczas pierwszego w historii, autorskiego pop up’u nostalgia wakacyjnych, soczystych, owocowych smaków będzie przeplatać się z jesiennymi nutami karmelu i cynamonu.

W planach same pyszności, a wśród nich między innymi pistacjowe ciasto z kremem o smaku kwiatów pomarańczy, reese’s z masłem orzechowym, wegański sernik New York style, torcik czekoladowy , cynamonowe bułeczki z jałkami i słonym karmelem, mini galette czy tiramisu w niecodziennych odsłonach. Wiadomo, że pyszne ciastka zasługują na towarzystwo najlepszej kawy i herbaty, a o te zadba już ekipa Owoców i Warzyw.

Miejsce: Owoce i Warzywa, Piotrkowska 217
Godzina: 11.00 (do ostatniego ciastka)
Liczba miejsc: nieograniczona (będzie super, jak zadeklarujecie obecność w wydarzeniu – łatwiej będzie przygotować odpowiednią ilość słodkości)
Udział: bezpłatny

21.09 wtorek | Klub Kolacyjny w Pho by Lilly Tran 

Lilly Tran – cudowna dziewczyna, niewyczerpany wulkan energii i oczywiście mistrzyni kuchni wietnamskiej. Tego dnia jej restauracja będzie otwarta tylko dla gości Klubu Kolacyjnego, a Lilly przygotuje tradycyjne, domowe dania, które na co dzień je ze swoją rodziną. Będziemy nie tylko jeść, ale również słuchać historii o wietnamskich zwyczajach i tradycjach oraz poznawać składniki, które Lilly wykorzystuje w swojej kuchni, a których na próżno szukać w polskich sklepach.

O Klubie Kolacyjnym JwŁ:

Uwielbiamy spotykać się przy wspólnym stole – próbować ciekawych smaków, gościć fajnych ludzi, godzinami gadać o jedzeniu i restauracjach. Chcemy zaprosić was na podobne spotkania, które będą alternatywą dla typowych kolacji degustacyjnych. Pierwsza różnica – zgodnie z tytułem klubu, siadamy przy jednym, zastawionym stole i dzielimy się jedzeniem. To dobra okazja, by spróbować większej ilości dań z menu restauracji, ale  i tak szefowie kuchni najczęściej szykują na tę okazję coś wyjątkowego. Druga – nasze spotkania mają niezobowiązujący charakter i luźną atmosferę. Trzecia – dbamy, aby ceny za kolację nie były wygórowane.

Miejsce: Pho by Lilly Tran, Piotrkowska 80
Godzina: 18.30
Liczba miejsc: 20
Udział: 99 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi